Προηγούμενη

Διακοπές και Κατοικίδιο

2. ΦΤΙΑΞΕ ΒΑΛΙΤΣΑ

Όχι δεν εννοώ την δική σου. Τι νόμιζες θα ταξιδέψει χωρίς την προίκα του; Ξεκίνα αρχικά γράφοντας μια λίστα με τις καθημερινές του ανάγκες αρκετές μέρες πριν το ταξίδι σας. Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να μην ξεχάσεις κάτι σημαντικό. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι το βιβλιάριο υγείας του, το κλουβάκι μεταφοράς, τα μπολάκια για το φαγητό και το νερό του, τα λουράκια του, τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του, τα παιχνίδια του, το αγαπημένο του μαξιλάρι-κουβερτάκι για να κοιμάται… εεε και φυσικά λιχουδιές!
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό άφησα το φαγητό του!

Φρόντισε να πάρεις μαζί σου την τροφή του και όχι να προμηθευτείς εκεί κάτι πρόχειρο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξεις τις διατροφικές του συνήθειες ακόμα και αν είναι για λίγες μέρες. Οι απότομες αλλαγές στο φαγητό του μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό του σύστημα προκαλώντας ανεπιθύμητες παρενέργειες.

3. CHECK UP!

Πριν τις διακοπές καλό θα ήταν να γίνει μια κλινική εξέταση του ζώου από τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα κρίνει αν μπορεί να ταξιδέψει. Επιπλέον ο κτηνίατρος θα ελέγξει το βιβλιάριο υγείας του, το οποίο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, τον αριθμό microchip και την αποπαρασίτωση του ζώου.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε κάποια χώρα του εξωτερικού θα σας εκδοθεί και διαβατήριο.  Ειδικά στις περιπτώσεις που το ζώο ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει σίγουρα να έχετε μαζί σας την ποσότητα των χαπιών που θα χρειαστείτε για τις ημέρες διαμονής σας. Επιπλέον καλό θα ήταν να έχετε ήδη προσθέσει στις επαφές του κινητού σας το τηλέφωνο του τοπικού κτηνιάτρου για παν ενδεχόμενο.

4. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Αν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να φροντίσετε να είναι όσο τον δυνατόν πιο άνετο και φιλόξενο για το κατοικίδιό σας!

Ελέγξτε τις πόρτες να είναι σωστά ασφαλισμένες, εφοδιαστείτε με κάποιο ειδικό δροσερό κάλυμμα αυτοκινήτου για να του διασφαλίσετε ένα άνετο ταξίδι και έχετε στην διάθεσή σας ένα έξτρα δοχείο νερού ώστε να του προσφέρετε καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν αφήνουμε το ζωάκι μας μόνο του στο αυτοκίνητο ακόμη και με μισάνοιχτα παράθυρα ούτε για λίγο! Τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο ανεβαίνει υπερβολικά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να του κοστίσει ακόμα και την ίδια του την ζωή.

Όσον αφορά τις επισκέψεις σας στην παραλία υπάρχει σχετικό άρθρο στο blog μας, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε καθώς υπάρχουν συμβουλές και ως προς την νομοθεσία αλλά και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξετε ως κηδεμόνες, για να προστατεύσετε το ζωάκι σας από τον καυτό ήλιο και όχι μόνο!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές συμβουλές. Η κάθε περίπτωση όμως διαφέρει καθώς το κάθε κατοικίδιο έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. 

Ότι όμως και αν επιλέξεις, είτε να αφήσεις το ζωάκι σου σε κάποιο φιλικό σου πρόσωπο, είτε σε κάποιο κατάλυμα φιλοξενίας ζώων για τις μέρες που θα λείπεις, σίγουρα θα το έχεις σκεφτεί και θα επιλέξεις το καλύτερο για εκείνο!

Πάντως όπως θα έλεγε και ο Φιντέλ..

‘’ Μου αρέσει η θάλασσα, μμμ μου αρέσει και το βουνό.. αλλά το πιο ωραίο μέρος είναι εκεί που είσαι εσύ!’’

Το άρθρο υπογράφει:

η Μαρίνα Ν. Κουρδή, Νοσηλεύτρια Α.Τ.Ε.Ι.
Υπεύθυνη Νοσηλείας Κτηνιατρικού Κέντρου Πιερίας, HumanPet.gr

Comments are closed