

Ο σκύλος μου «ρίχνει» το τρίχωμά του. Φυσιολογική τριχόπτωση λόγω καιρικών συνθηκών ή παθολογικοί παράγοντες που χρήζουν διερεύνησης;
Η άνοιξη είναι περίοδος τριχόπτωσης για τα περισσότερα κατοικίδια με κύριους πρωταγωνιστές τον σκύλο και την γάτα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρατηρούν αυτή την περίοδο μη συνηθισμένη απώλεια του τριχώματος των ζώων. Η αλήθεια είναι ότι το καθαρό, λαμπερό, δυνατό, πυκνό και υγιές τρίχωμα σε ένα ζώο αποτελεί την σημαντικότερη ένδειξη ευζωίας του. Αναφερόμαστε κυρίως στην δίαιτα που ακολουθεί, στον τρόπο ζωής του και το περιβάλλον του.
Η εικόνα ενός ζώου με προβλήματα στο τρίχωμά του, είναι κάτι δυσάρεστο. Πολλές φορές ο κηδεμόνας δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν αυτή οφείλεται στις κλιματικές μεταβολές ή αν είναι απόρροια κάποιου προβλήματος υγείας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κτηνίατρός μας είναι εκείνος που με την κλινική εξέταση του ζώου και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις θα κρίνει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Συνήθη εκδήλωση και εμφάνιση των προβλημάτων
- Η πιο συνηθισμένη εικόνα που συναντάμε είναι ένα τρίχωμα θαμπό, ξηρό, γεμάτο πιτυρίδα.
- Το ζώο χάνει ποσότητα τριχώματος περισσότερη του φυσιολογικού.
- Από την απώλεια του τριχώματος αποκαλύπτεται το δέρμα του, με εστία σε μια μόνο περιοχή ή σε διάφορα σημεία του σώματός του.



Πιθανές αιτίες τριχόπτωσης
Η πιο συνηθισμένη αιτία διαταραχής του τριχώματος και κατ’ επέκταση του δέρματος των ζώων είναι τα έξω-παράσιτα (πχ. ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια κα.) Τα παράσιτα αυτά δεν ενοχλούν μόνο το ζωάκι μας, κάνοντάς το να ξύνεται μανιωδώς ώστε να ανακουφιστεί, αλλά παράλληλα του μεταδίδουν μια σειρά από ασθένειες αλλά και αλλεργίες, όπως αυτή της ΑΨΔ (αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους). Έτσι λοιπόν λόγω του κνησμού έχουμε σαν αποτέλεσμα την απώλεια του τριχώματος ή την αποδυνάμωσή του. Αυτή είναι και η σημασία της συστηματικής αποπαρασίτωσης των κατοικίδιων.
Το μότο «είμαστε ότι τρώμε» δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση για τα ζώα! Ένας οργανισμός ο οποίος τρέφεται σωστά, προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που είναι σημαντικά για τις λειτουργίες του, ενυδατώνεται σωστά, τότε σίγουρα θα έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο και στο δέρμα του. Έτσι συμβαίνει και με τα ζώα. Θα πρέπει ως κηδεμόνες να ακολουθούμε μια ισορροπημένη δίαιτα στο κατοικίδιό την οποία κατά προτίμηση θα μας την έχει συστήσει ο κτηνίατρός με βάση τις ανάγκες του δικού μας ζώου. Επίσης στο εμπόριο υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, όπως το λάδι σολομού, που εμπλουτίζουν περισσότερο την διατροφή του ζώου και συμβάλλουν στην καλή διατήρηση της κεράτινης στοιβάδας.
Το Grizzly Λάδι Σολομού είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας έλαιο σολομού για σκύλους και γάτες, με στόχο να ενισχύσει το τρίχωμα και το δέρμα τους. Η πληρέστερη πηγή φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προέρχεται από άγριο σολομό από την περιοχή της Αλάσκας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Grizzly Λάδι Σολομού Από Την Αλάσκα
Αν το συνδυάσουμε και με τακτικό βούρτσισμα; Τότε σίγουρα θα κάνουμε θαύματα!
Το άρθρο υπογράφει:
η Μαρίνα Ν. Κουρδή, Νοσηλεύτρια Α.Τ.Ε.Ι.
Υπεύθυνη Νοσηλείας Κτηνιατρικού Κέντρου Πιερίας, HumanPet.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]